Sunday, August 21, 2011

בימי המנדט

תמונה של חיילים בריטיים בתקופת המנדט צועדים בסך בדרך חברון מתחת למיקום העכשווי של מרכז בגין


Tuesday, August 16, 2011

ליום הולדתו ה- 98 של מנחם בגין



בתקופה בה קיים נתק בין השלטון לעם, ולכבוד יום הולדתו ה-98 של מנחם בגין, ראוי להיזכר באיש שקבע כי אסור למדינת ישראל להפקיר את אזרחיה והיא חייבת לדאוג להם

משה פוקסמן שעל

  בשבת האחרונה, "שבת נחמו" השבת הראשונה שאחרי תשעה באב, צויין יום הולדתו ה-98 של מפקד האצ"ל, חתן פרס נובל לשלום וראש הממשלה השישי שנולד באותה השבת ולכן נקרא מנחם. אל מול מורשתו ופועלו של מנחם בגין בתחום המדיני והצבאי נראה כי בימים אלו מתגעגעים לא פחות גם לרגישותו החברתית.

בגין שהתגורר בדמי מפתח בדירת שני חדרים קטנה ברחוב רוזנבאום 1 בתל אביב, לא הרחק משדרות רוטשילד המאכלסים בימים אלו את מאהלי המחאה, האמין כי תיקון חברתי הינו ערך מרכזי בחזון הצדק החברתי אותו נשא. בנאומיו הכריז כי יש לשאוף לבצע תיקון חברתי הלכה למעשה ובאופן מתמיד.

באחד ממאמריו החשובים ביותר כראש האופוזיציה, תחת הכותרת "מדינה סומכת", הציג בגין את חזונו הכלכלי חברתי למדינת ישראל. במאמר זה הוא קבע כי למדינת ישראל אסור להפוך ל"מדינה מפקירה" המפקירה את אזרחיה לחיים של רעב וחוסר קיום מכובד אלא עליה להיות "מדינה סומכת".

מדינה כזאת לא רק סומכת על אזרחיה לנהל את חייהם הכלכליים והחברתיים כפי שיראו לנכון ללא התערבות (קרי שוק חופשי) אלא לא פחות חשוב מכך היא סומכת את האזרחים ומסייעת להם ברשת הגנה חברתית המבטיחה קיום בכבוד.

רשת הגנה חברתית זו, אליבא דבגין, תהיה מורכבת מחמשת המ"מים אותם קבע ז'בוטינסקי (מעון, מזון, מרפא, מלבוש, מורה) ואותם יש לספק לתושבי ישראל.

פתח את פרויקט שיקום שכונות

מנחם בגין לא רק כתב הוא גם ידע לעשות. עם הקמת ממשלתו ביוני 1977 הכריז על מיגור העוני בישראל ופתח בפרויקט החברתי הגדול ביותר מאז קום המדינה ועד ימינו אנו, פרויקט שיקום שכונות.

עשרות אלפי דירות בכל הארץ שופצו והורחבו, נבנו מרכזים קהילתיים, מעונות יום, מרכזי ספורט, ספריות, מרכזים לקשיש וגנים ציבוריים. בשכונות המצוקה חוזקה מערכת החינוך, נערכו קורסי הכשרה והשלמת השכלה, הכל למען הטבת תנאי החיים של אלו שנראה כי נשכחו במשך שנים על ידי הממשלה.

על מנת להקל על עלות החינוך העבירה ממשלת בגין את חוק חינוך תיכון חינם ואת חוק הבטחת הכנסה שהבטיח לכל אדם ומשפחה בישראל, שאין בכוחם לספק לעצמם הכנסה הדרושה לקיום, את המשאבים הדרושים לסיפוק צורכיהם הבסיסיים.

גם שכבות הביניים לא קופחו והורדו מכסים על מוצרים צריכה שונים כמו טלוויזיות צבעוניות, מכוניות ומכשירי רבים שאפשרו לשכבות הביניים להנות ממוצרים רבים שעד אז נחשבו למותרות.

כשעזב כבר החלו מאמציו לשאת פרי פעילותו של בגין ל"היטיב עם העם", כפי שהכריז מעל במת הכנסת עם קבלת הרוב להקים לראשונה ממשלה בישראל, זיכתה אותו בבחירות 1981 להישג הגדול ביותר אותו ידעה מפלגתו מאז הקמתה והליכוד בראשותו זכה בלא פחות מ48 מנדטים בכנסת.

כאשר הודיע מנחם בגין בספטמבר 1983 כי אינו יכול עוד והסתגר בביתו, כבר החלו פירות השקעותיו בחינוך ובתשתית לשאת פרי. הממוצע בשכונות השיקום ירד מ1.7 נפש לחדר ל-1.2, חוק תיכון חינם הביא לעליית שנות הלימוד בקרב תלמידי ישראל והפערים החברתיים החלו להצטמצם.

היום, שנים רבות אחרי פרישתו מהזירה הציבורית, רבים, ולאו דווקא מבית מדרשו הפוליטי, מביטים בערגה לעבר מורשתו של ראש ממשלה שלא ידע לנקוב במחירה של מכונית אבל תמיד ידע את עלות כיכר הלחם במכולת.
^
הכותב הוא דוקטורנט להיסטוריה של עם ישראל באוניברסיטת תל אביב וסגן ראש מרכז בגין







Wednesday, August 3, 2011

מנחם בגין, בריסק ו...השומר הצעיר

בכתבה זו המתפרסמת באתר
YNET.

הנה תמונה אחת:



בגין מסומן בעיגול

^